Home
Logo

David Kohn Architects
Linton House
39–51 Highgate Road
London NW5 1RT

+44 (0)20 7424 8596 tel
Email

The White Building
View from across the Lee Navigation Channel

1/23 View from across the Lee Navigation Channel

Ground floor café shell interior

2/23 Ground floor café shell interior

DKA/Crate Café fit-out

3/23 DKA/Crate Café fit-out

4/23

Microbrewery

5/23 Microbrewery

6/23

First floor group studio space

7/23 First floor group studio space

8/23

Lambswool insulation detail

9/23 Lambswool insulation detail

10/23

11/23

12/23

View of the Olympic Stadium

13/23 View of the Olympic Stadium

14/23

Site plan

15/23 Site plan

Ground and First Floor Plan

16/23 Ground and First Floor Plan

East elevation

17/23 East elevation

Long section

18/23 Long section

Short section

19/23 Short section

Ground floor axonometric

20/23 Ground floor axonometric

Unfolded café internal elevations

21/23 Unfolded café internal elevations

Competition sketch

22/23 Competition sketch

Design photomontage

23/23 Design photomontage

Community Arts Centre, London, 2012

The White Building is a cultural venue in Hackney Wick commissioned by the London Legacy Development Corporation that forms part of the ‘Olympic Fringe’, a string of small-scale projects aimed at stitching the Olympic Park into the surrounding city fabric. The project was won through invited competition by David Kohn Architects in collaboration with Michael Pawlyn of Exploration Architecture, specialists in environmentally sustainable design.

The area is currently celebrated for being home to the highest concentration of artists' studios in Europe. The tenant, Space Studios, contributed to the competition brief that proposed a cultural venue to serve the existing community as well as provide a public face to visitors. 

The built project used local businesses extensively for supplying materials and skills from glazing to sign-painting, steelwork to joinery. New interventions complimented the existing building fabric, such as blockwork walls on the ground floor that incorporated steel-framed windows. On the first floor, lambswool was suspended in red string nets between the existing trusses to create a soft vaulted ceiling with excellent thermal and acoustic properties. Throughout, our design approach sought to use conventional construction materials in a playful way. Material junctions were detailed in such a way as to give even the most industrial construction a lightness of touch.

Project Credits
Design: in collaboration with Michael Pawlyn, Exploration Architecture
Landscape: Muf architecture/ art

Structural Engineer: Alan Baxter Associates
Civils Engineer: Stockley

Services Engineer: Capita Symonds

Project Manager: Capita Symonds

CDM Co-ordinator: Capita Symonds

Cost Consultant: Sweett Group
Graphic Designer: Modern Activity
Photography: Will Pryce

Arrow LeftArrow Right